Itthon hvg.hu 2015. szeptember. 03. 15:39

Erdő Péter: embercsempészek lennének az egyházak, ha menekülteket fogadnának be

Visszautasítja Erdő Péter azt az állítást, hogy a katolikus szervezetek „észrevétlenek” lennének a menekültek ellátásában. A bíboros a jelenlegi jogszabályokkal indokolta, hogy az egyházi intézmények Magyarországon nem fogadnak be menekülteket – írja a Népszabadság.

A bíboros itt beszélt arról, hogy a táborokban, befogadó állomásokon az állami szervek biztosítják az elfogadható ellátást a menekülteknek. Viszont addig, amíg oda eljutnak, szükséghelyzet alakulhat ki. A katolikus szervezetek „diszkréten” jelen vannak minden olyan helyen, ahol segíteni kell.

A felvetésre, hogy Ausztriában a katolikus egyház befogadja a menekülteket, Erdő Péter közölte: jelentős különbség, hogy a Magyarországra érkezők többsége nem kíván nálunk maradni. A menekültügyi eljárás is különbözik, nálunk a „migránsok” jogi helyzete szinte napról napra változik.

Stabilabb, világosabb szabályokra lenne szükség – mondta a bíboros a Népszabadság beszámolója szerint.

Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének – állította Erdő Péter, aki szerint az egyház tárgyal a kormánnyal, és több ingatlan is szóba jöhet a menekültek elhelyezésére. A bíboros reméli, hogy a tárgyalások eredményeként még a hideg beállta előtt sikerül megoldást találni.

Bár a Keleti pályaudvarnál a minap látni lehetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosi kocsiját és munkatársait, a püspökkari tájékoztatón kiosztott sajtóanyag pedig két oldalon át sorolta, mennyi mindent csinál a Katolikus Karitász, a nagy egyházakhoz kötődő segélyszervezeteket gyakran bírálják, hogy nem eléggé veszik ki a részüket az „utcai szolgálatból”.

A bíboros visszautasította, hogy észrevétlenek lennének, és szerinte a katolikus szervezetekkel diszkriminatív módon bánik a sajtó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.