2015. június. 04. 18:24 MTI Utolsó frissítés: 2015. június. 04. 18:22 Itthon

Habzik a Balaton, de nem veszélyes

A Balatonon több helyen habot látni, de ez egy természetes, szezonális jelenség.

Nem szennyezés okozza a Balaton felszínén helyenként összeverődött habos, fehéres, olajos uszadékot, hanem árvaszúnyogok ártalmatlan maradványai lebegnek a felszínen - adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Pár napja észlelhetőek a Balaton vizének felszínén, elsősorban hajókikötők, strandok és természetes öblök területén, valamint a tó egyes áramlásainak centrumában a furcsa, habos, olajos, enyhén bűzös uszadékfoltok, amelyek nem humán eredetűek. Természetes, szezonális jelenségről van szó. 

A hab a hirtelen beköszöntő nyári vízhőmérséklet-emelkedés hatására az üledékből tömegesen kirajzó árvaszúnyogok visszamaradt lárva- és bábbőreinek hullámzás által összeterelt ragadós maradványa. Az anyag egészségre ártalmatlan, és 24-48 órán belül nyomtalanul elbomlik. A jelenség természetes, és a nyári időszakban 4-5 hetente ismétlődik az árvaszúnyog-generációk szinkronizált kifejlődésének ütemében - közölte a Balatoni Limnológiai Intézet.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?