2014. május. 28. 10:28 MTI Utolsó frissítés: 2014. május. 28. 10:41 Itthon

Már műtenek júniusban a vadonatúj szegedi klinikán

Elkezdik beköltöztetni az osztályokat a Szegedi Tudományegyetem új, 265 ágyas klinikai tömbjébe. A betegeket a költözés idején is folyamatosan ellátják.

A 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb műszaki átadás-átvétele már 2013 végén megtörtént, és az elmúlt hónapokban az épület megkapta a használatbavételi engedélyt is. A beruházás összesen 14,5 milliárd forintba került, és az EU támogatta – emlékeztetett Tapasztó Sándor projektmenedzser.

Az osztályok beköltözése összehangoltan, szakaszosan zajlik. Először június második felében a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt nyolc műtőt kezdik használni, és ezután elkezdik felújítani a szomszédos, 410 ágyas klinikai tömb hat műtőjét is. Év végére összesen tizennégy egyenrangú műtője lesz a kórháznak.

Tapasztó Sándor elmondta azt is: a korszerű gyógyító, betegellátó eszközök nagy részét már beszerezték, egyedül a központi sterilizáló kialakítása van már hátra.

Már tart a 410 ágyas klinikai tömb kórtermeinek korszerűsítésesre vonatkozó közbeszerzés előkészítése, így amikor ez is megkapja a végleges uniós jóváhagyást, elindulhat a kivitelezés.

Molnár Zsolt, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője azt mondta: a fejlesztésnek köszönhetően az egyetem négy, szétszórt részlegen működő intenzív osztályai egy helyre kerülnek. Az országban egyedülálló módon – a gyermekeket leszámítva – a teljes intenzív ellátás egy osztályon zajlik majd.

A beruházás részeként a ma elérhető legkorszerűbb eszközöket sikerült megvásárolni. Azzal pedig, hogy az intenzív osztály a sürgősségi betegellátással egy épületbe kerül, az egységes szemléletű, betegközpontú ellátás javul – hangsúlyozta a professzor.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?