2013. október. 03. 18:18 MTI Utolsó frissítés: 2013. október. 03. 18:15 Itthon

Eltűnt a vinasz a Sióból, van elég oxigén a vízben

Levonult a Sión csütörtökön a Kaposról érkezett szennyezés, amely oxigénhiányos állapotot és halpusztulást okozott mindkét folyón. A károk felmérése tart. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója csütörtökön azt mondta: a Sió kitisztult, és az igazgatóság laborvizsgálata szerint helyreállt a víz normális oxigéntartalma.

A halpusztulás mértékét most összesítik. A vízügyi igazgatóság vezetője korábbi tapasztalatokkal egyezően azt mondta, hogy a halak jelentős része elbódult az oxigénhiánytól, kisebb hányaduk elpusztult.

Beda János, a Sárszentlőrinctől a torkolatig tartó szakaszt kezelő tolnai halászati szövetkezet elnöke arról számolt be, hogy több mint harminc mázsa biztosan elhullott a Szekszárd-Palánk és a Sió-torok közti szakaszon kiemelt halak közül. Másfél-két mázsa bódult halat vittek a szövetkezet tározójába, az elhullott halakat az ATEV Fehérje-feldolgozó Zrt. solti telepére szállítják.

Még most is sok hal - amur, harcsa, busa, süllő - van a folyómeder alján – tette hozzá.

Móricz István, a Kapos és a Sió összesen 10 kilométeres szakaszát kezelő Tolnanémedi Horgászegyesület elnöke azt mondta: a múlt szombaton 30-50 mázsa halat mentettek át a Siónak abba a részébe, amelyet a szennyezés nem ért el, emellett másfél mázsa haltetemet emeltek ki a vízből. A Kaposból nemcsak a halak, hanem a békák és siklók is eltűntek – tette hozzá.

Az egyesületi elnök hozzátette: a szervezet - más érintett horgászegyesülettel együtt - ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a halpusztulás miatt a tamási rendőrkapitányságon. A környezetkárosítás ügyében korábban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is megtette a feljelentést.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki vinasz (cukortalanított melasz), amely a Kisgáti-patakon keresztül jutott Kaposba. A cég szerint 15 tonnányi vinasz került ki az üzemből.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?