2013. október. 02. 16:07 MTI Utolsó frissítés: 2013. október. 02. 16:05 Itthon

Elérte a Dunát a halpusztulást okozó szennyezés

Elérte a Dunát, és várhatóan szerda estére levonul a Sión a Kapos felől érkezett szennyező anyag, amely tömeges halpusztulást okozott - közölte szerdán a Tolna megyei kormánymegbízott az MTI-vel.

Tóth Ferenc a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján azt írta: a kedden még 25 kilométer hosszú szennyezés a Balatonból eresztett víznek és a csapadéknak köszönhetően szerdára 5-6 kilométeresre csökkent, és tisztulni kezdett a Sió. A Dunában a szennyezés már semmilyen problémát nem okoz majd - tette hozzá.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága elrendelte a haltetemek megsemmisítését a Kapos folyó teljes Tolna megyei szakaszán és a Sió csatorna érintett szakaszán, a megsemmisítés a halgazdálkodók kötelessége. A két folyón továbbra is halászati-horgászati tilalom van érvényben.

A kormánymegbízott emlékeztetett: a halpusztulást a víz oxigénhiányos állapota idézte elő, amit a Kaposról érkező, 5-10 kilométeres, vörösesbarna színű, az égetett cukor szagára emlékeztető szennyezés okozott.

Beda János, a Sió érintett szakaszát kezelő Tolnai Halértékesítő és Kisállattenyésztő Szövetkezet elnöke szerdán az MTI-nek arról számolt be, hogy a nap folyamán 150-200 kilogramm haltetemet és bódult halat emeltek ki a folyóból. Ezt megelőzően közel öt mázsa halat és haltetemet találtak a vízben. Mint a szövetkezet elnöke elmondta, a mentést csütörtökön is folytatják, becslése szerint a Sión a halveszteség 75-80 százalékos.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki vinasz (cukortalanított melasz), amely a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba. A cég legutóbbi tájékoztatása szerint mintegy 15 tonnányi vinasz került ki az üzemből. Hájos László termelési vezérigazgató-helyettes az MTI-vel kedden közölte: a zrt. kész megtéríteni a vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?