2013. május. 21. 13:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. május. 21. 14:35 Itthon

Fehér füst lepi el a Kálvin teret – itt a magyarázat

A négyes metró Kálvin téri állomásán úgynevezett hidegfüstös próbát tartanak, azaz körülbelül 20 ezer köbméter, fehér színű, az egészségre ártalmatlan füstöt bocsátanak ki. A valós tűzeset szimulálásával zajló esemény már az állomás majdani átadására való felkészülés része. A próba a felszínen is érezhető lesz.

Hamarosan véget érnek a belső beépítési munkák az M4-es metró Kálvin téri állomásán is, ezért május 21-én, keddtől füstpróbát tart a vállalkozó a majdani megállóban. A füstpróba ezúttal is nagy mennyiségű, körülbelül 20 ezer köbméter, fehér színű, nem mérgező, azaz az egészségre ártalmatlan füst kibocsátásával jár majd a peronszintről indulva, elérve a felszínt is – olvasható a BKK honlapján.

A próbát – ami jellegét tekintve úgynevezett hidegfüstös próba – hatósági előírásra, a tűzoltóság szakhatóságként történő bevonásával a belső beépítő Swietelsky Magyarország Kft. végzi keddtől csütörtökig. A valós tűzeset szimulálásával zajló esemény már az állomás majdani átadására való felkészülés része, annak egyik feltétele, célja pedig az állomás hő- és füstelvezető rendszerének, valamint fő szellőzőrendszerének tesztelése.

Tekintettel arra, hogy a műfüst több alkalommal el fogja érni a felszínt – a Kálvin tér környezetében a vállalkozó által kihelyezett felhívásokon túl –, ezúton is szeretnénk tájékoztatni az ott élőket, illetve az arra közlekedőket, hogy a tapasztalt füst miatt aggodalomra nincs ok, illetve nem szükséges azt külön jelezni a próbába szakhatóságként bevont tűzoltóság munkatársai felé.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?