2013. április. 18. 21:55 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. április. 18. 21:57 Itthon

Mégis vonulhatnak a motorosok az Élet menete napján

Bár korábban a rendőrség - a bíróság jóváhagyásával - megtiltotta a Nemzeti Érzelmű Motorosok Dohány utcai zsinagógát is érintő április 21-i vonulását, a szervezet újabb kérelmét már nem utasították el - írja a Nol.hu.

Mégis lesz motoros felvonulás a holokauszt áldozataira emlékező Élet menete napján, április 21-én - írja a Nol.hu. A felvounlást szervező Nemzeti Érzelmű Motorosok április elején már bejelentettek egy Adj gázt! elnevezésű felvonulásra kérelmet, az a Dohány utcai zsinagógát is útva ejtette volna, de a rendőrség azt megtiltotta, és a rendőrségi döntést a bíróság is helyben hagyta.

A motoros egyesület azonban újabb vonulást hirdetett, ezt már Tavaszi évednyitónak nevezték el, de ugyanúgy április 21. délelőtt 11 órára szól és más útvonalat érint. A Nol.hu kérdésére, hogy lesz-e vonulás, a rendőrség azt a választ adta: „A rendőrség ez idáig egy vasárnapra tervezett motoros felvonulást vett tudomásul. A Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be rendezvény megtartását, melyet a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog.” Jeszenszky Sándor, a motorosok vezetője a lap kérdésére azt mondta, hogy a rendőrségtől ő még nem kapott hivatalos értesítést, de honlapjukra este 7 óra után kirakták a rendezvény brosúráját, azzal a megjegyzéssel, hogy a demonstráció rendőrségi felvezetéssel történik.

Orbán Viktor kormányfő az Adj gázt! meghirdetése után arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének megmozdulását elítélte többek között a Fidesz-frakció, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Szabad Emberek Magyarországért és az Élet Menete Alapítvány. A rendőrség Orbán szavait követően valóban órákon belül kézbesítette Jeszenszkynek a tiltó határozatot. Jogvédők ugyanakkor nem üdvözölték, hogy a miniszterelnök nyomására tiltanak be egy rendezvényt, a Társaság a Szabadságjogokért például úgy foglalt állást, hogy a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.