Itthon MTI 2012. július. 13. 09:34

Visszafordíthatatlan károk keletkeztek a magyar kukoricában

Az idén rekordnagyságú területen, 1,262 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon, június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának jelentése szerint azonban az elmúlt időszakban az aszály több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a növényt, így jelentősen romlottak a terméskilátások.

Tavaly 1.216 hektárról 8,06 millió tonna kukoricát takarítottak be, a termésátlag 6,63 tonna volt hektáronként. Az előző évhez képest a termésátlag kissé csökkent ugyan, de a terület 180 hektárral nőtt, a betakarított összes termésmennyiség 1,1 millió tonnával emelkedett.

Az agrárkamara kiemeli, hogy a csapadékhiány más közép-kelet európai országokban és az Egyesült Államokban is komoly gondot okoz. Az amerikai kukoricaöv térségét már több hete aszály sújtja, és az előrejelzések szerint a következő 10 napban sem várható érdemi csapadék. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint a kukorica minősége messze elmaradhat a korábbi várakozásoktól, az idén 1988 óta a legrosszabb minőségű termést takaríthatják be az országban.

MTI / Mészáros János

Piaci elemzők szerint a csapadékhiány elhúzódása esetén a következő két hónapban akár 13 százalékkal is nőhet a kukorica világpiaci ára. Ugyanakkor egyes tényezők épp az árnövekedés ellen hatnak: az Egyesült Államokban jó ütemben halad a téli búza betakarítása, és az alacsony benzinárak csökkentik az etanol, ezzel a kukorica iránti keresletet. Brazíliában a tavalyihoz képest 32 százalékkal nagyobb kukoricatermést várnak, emellett az indiai kukorica - az ázsiai ország fizetőeszközének leértékelődése miatt - egyre versenyképesebb lesz a világpiacon.

A takarmánykukorica tonnánkénti termelői ára jelenleg Magyarországon 54-56 ezer forint között mozog.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?