Itthon MTI 2012. május. 07. 16:45

Jávor Benedek: nem irredenta a Székely himnusz

Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek soha nem minősítette irredenta műdalnak a Székely himnuszt, a párt tiszteletben tartja a dalhoz fűződő érzelmeket - írta az LMP az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A szövegben úgy fogalmaznak, hogy az Index hírportál téves beszámolója nyomán több helyen az a hír jelent meg, hogy a frakcióvezető az új államfő megválasztása után irredenta műdalnak nevezte a Székely himnuszt.

Az LMP hangsúlyozza: ezzel szemben az a valóság, hogy az LMP frakcióvezetője ilyet nem mondott.

Jávor Benedek múlt szerdai, az államfőválasztás kapcsán tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, hogy a párt képviselői azért nem énekelték a parlamentben a Székely himnuszt, mert a köztársasági elnök megválasztása közjogi aktus, az Alaptörvény alapján a Himnusz tekinthető Magyarország hivatalos jelképének, amelyhez magyar közjogi hagyomány alapján a Szózat kapcsolódik félhivatalos szerzeményeként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.