Itthon MTI 2011. augusztus. 03. 08:19

Nagyon erős lesz ma az UV-B sugárzás

Szerdán országszerte sok lesz napsütés, az UV-B sugárzás átlagértéke is eléri a nagyon erős szintet. Csütörtökön némi lehűlésre kell számítani, de azt követően, a hét végéig nyárias idő várható, amelynek a hétfői hidegfront vet majd véget.

Bozóki István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa elmondta, szerdán az UV-B sugárzás az ország jelentős területén nagyon erős lehet. Ez azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt, az érzékeny bőrűek és a gyermekek ennél rövidebb idő alatt is leéghetnek. Délelőtt tizenegy és délután három óra között nem ajánlott a napon tartózkodni.

Szerdán alapvetően meleg, nyári idő lesz, sok napsütéssel. A déli, délutáni óráktól fordulhatnak elő szórványosan záporok, zivatarok, főleg az ország középső részén. A hőmérséklet maximuma 24-29 Celsius-fok között alakul. Csütörtökön viszont ismét többfelé lehet záporokra számítani, elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben zivatarokra is. A Tiszántúlon még 28 fok is lehet, a nyugati területeken viszont már csak 20 fok körül alakul a hőmérséklet maximuma - tette hozzá a meteorológus.

Pénteken, szombaton és vasárnap ismét több napsütés várható, elszórtan alakulhatnak ki záporok. A hőmérséklet csúcsértékei 27 és 32 fok között alakulnak. A hétvégi meleg, nyári időnek viszont egy várhatóan hétfőn érkező hidegfront vet véget. Ennek hatására a hőmérséklet 5-10 fokkal visszaesik, így napközben ismét csak 20-25 fokig melegszik majd az idő - mondta Bozóki István.

AP
Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?