Melyik a legjobb csokinyúl? - húsvéti teszt
A Tudatos Vásárlók Egyesülete által készített idei csokinyúl tesztből kiderül, hogy az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergén, illetve - egy kivételével - adalékanyagot is.
A lista élén egy mentolízű étcsokoládé nyúl áll, amely a többi dobogóssal együtt a jó helyezést annak köszönheti, hogy magas a kakaószárazanyag-tartalma, nincs benne hidrogénezett növényi zsiradék és címkéje viszonylag jól olvasható. Sereghajtóként egy kakaós tejmasszából készül nyúl figura végzett, mivel nincs kakaószárazanyag-tartalma, viszont növényi zsírt, számos adalék- és aromaanyagot tartalmaz - közölte az egyesület. A biotermékként árusított, tejcsokoládéból készült húsvéti nyuszi - a címke szerint - teljes egészében biogazdálkodásból származik, továbbá nem tartalmaz növényi zsírt, adalékanyagot és mesterséges aromát sem.
A különböző összetételű csokoládényulak ára igen széles skálán mozog: a legolcsóbb termékből egy kilogrammnyi 1000 forintért vásárolható meg, addig a legdrágább (bio) termék ennek több mint tízszereséért kapható.
A közlemény szerint a piacon nem találtak olyan terméket, amely minden értékkritériumnak egyidejűleg maximálisan megfelelt volna. Így például az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergént, illetve a biotermék kivételével minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot. A legnagyobb hátránya ezeknek a termékeknek, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyeknek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.
A csokinyúltesztben 18 terméket vizsgáltak táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett, valamint főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgált terméktípusok közel kétharmada magyar termék volt. A csokoládényulak tesztjéről szóló teljes cikk és a teszt végeredménye az egyesület honlapján olvasható.