2011. február. 02. 17:45 FH/Hírszerző Utolsó frissítés: 2011. február. 02. 17:44 Itthon

Uniós pályázaton nyertek pénzt szexmunkások

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete a szexmunkások egészségi állapotának javítására és egészségtudatuk növelésére fordítja a pénzt.

Az érdekvédelmi egyesület becslése szerint Budapesten és Pest megyében hét- és kilencezer közötti szexmunkás dolgozik. Számukra a legfőbb kockázati tényezőt a szexuális úton terjedő betegségek jelentik. Emellett az előzetes felmérések szerint az átlagnál több közöttük a drogfogyasztó, valamint az alkohol- és nikotinfüggő. A szexuális szolgáltatásokat nyújtók 15 százaléka férfi, ebben a körben az átlagosnál nagyobb arányban fordul elő a homoszexualitás.

A szeptember végéig tartó program keretében specifikus egészségfejlesztési tervet dolgoznak ki. Ehhez kérdőíves felmérést végeznek a szexmunkások körében, legalább 300, önként vállalkozó érintett részvételével - mondta el Fedorkó Boglárka projektmenedzser szerdán sajtótájékoztatón. A szexmunkások problémáiban jártas egészségügyi szakember vezetésével prevenciós és egészségfejlesztési programsorozatot szerveznek, 14 alkalommal, 20-20 önkéntesen vállalkozó érintett részvételével. Itt megismerhetik a tevékenységükből és életformájukból fakadó veszélyeket és a kiút lehetőségeit is. Emellett a képzésben résztvevő önkénteseken keresztül tájékoztató kiadványokat juttatnak el a szexmunkásoknak.

Kérdésre válaszolva a projektmenedzser közölte: aki igényli, az egészségfejlesztési terven túl konzultáció során személyre szabott tanácsot is kaphat. Földi Ágnes, az egyesület elnöke pedig azt mondta: tapasztalataik szerint a szexmunkások átadják egymásnak az információkat. Így nem csak az a 280 érintett jut fontos egészségügyi és életmóddal kapcsolatos tanácsokhoz, akik részt vesznek a programokon, rajtuk és az önkéntes mentorokon keresztül jóval nagyobb kört tudnak elérni.
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?