2010. december. 01. 18:44 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 01. 18:36 Itthon

Vörösiszap: "veszélyes anyagnak kellett volna nyilvánítani"

Az Európai Bizottság szerdai nyilatkozata és az elvégzett vizsgálatok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a MAL Zrt. ajkai üzemében kezelt anyagot erős maró hatása miatt az uniós szabályozás és a veszélyes anyagok szállításáról szóló Bázeli Egyezmény szerint is veszélyes anyagnak kellett volna nyilvánítani - áll Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő Brüsszelben kiadott közleményében.

Az EP környezetvédelmi bizottságának tagja ebben beszámolt arról, hogy a testület immár második alkalommal tűzte napirendjére a magyarországi vörösiszap-baleset értékelését. "A vörösiszapot száraz állapotában, ha a nehézfémek koncentrációja nem haladja meg a határértéket, nem kell veszélyesnek nyilvánítani, ám a kolontári tárolóban felhalmozott anyag rendkívül lúgos volt, nátrium-hidroxid tartalma százszorosan meghaladta a Bázeli Egyezményben írt határértéket" - emelte ki.

Tabajdi szerint "az is érthetetlen, hogy a vállalat tevékenységét immár közvetlenül ellenőrző magyar állam hogyan engedélyezheti azt a gyakorlatot, amely a timföldgyártás melléktermékeként előálló, erősen lúgos vörösiszapot, sósavas kezelést követően, közvetlenül a Torna-patakba juttatja". Tabajdi hangsúlyozta, hogy a MAL Zrt. által teremtett munkahelyek megőrzése kiemelten fontos cél, ugyanakkor a magyar kormánynak kötelessége biztosítani az üzem környezetvédelmi szempontoknak megfelelő működését. 

A képviselő a bizottsági ülésen a közlemény szerint azt is hangsúlyozta, hogy felül kellene vizsgálni a veszélyes ipari létesítmények környezetvédelmi felelősségbiztosítását szabályozó európai irányelvet, és kötelezővé kellene tenni az ilyen üzemek számára a felelősségbiztosítás megkötését.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?