Itthon Bálint Csaba 2010. december. 01. 10:30

Videó: megettük a disznó fülét Domaszéken

"A disznótartás már csak egy hobbi" - tudtuk meg az egyik disznóölő csapat tagjától a domaszéki böllérnapon. Bármilyen "deficites" is a disznótartás, a falu testvértelepüléseiről tucatjával érkeznek Katalin napján a böllérek, hogy kioltsák néhány koca életét.

Már reggel hatkor nagy a nyüzsgés a faluban, a disznóvágást ugyanis korán kell kezdeni. Nemcsak az ölésről szól azonban a rendezvény, hanem a hagyományőrzésről is. A domaszéki mulatságon az erdélyi Lövétéről érkezett csapat mellé szegődtünk, akik a régi hagyomány szerint, szalmával perzselik meg a disznót. A perzselés után az állat körül sürgölődők már elkezdik csipegetni a megperzselt bőrt. A sertés még nyers füléből mi is kaptunk egy darabot, amit nem illik visszautasítani.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?