2010. június. 22. 16:20 MTI Utolsó frissítés: 2010. június. 22. 15:52 Itthon

Szegednél tetőzik a Tisza

Szegednél tetőzik a Tiszán levonuló árhullám, a folyó vízszintje kedden kora délután 810 centiméter volt – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezető-helyettese.

Mivel a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén is területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék hullott, a mellékfolyókon levonuló kisebb árhullámok gátolják az apadás megindulását, így csak a vízszint lassú csökkenésére lehet számítani – mondta Keller Péter.

A magas vízállás ellenére nem történt olyan árvízi esemény, amely komolyabb beavatkozást igényelt volna, a töltéseken azonban már megjelentek a csurgások, felázások, s kisebb buzgárok is megfigyelhetők. A gátakon folyamatos figyelőszolgálatot tartanak, a töltést keresztező mélyvezetésű műtárgyaknál "vészőrök" teljesítenek szolgálatot. Az árvízi védekezésben több mint ötszázan vesznek részt.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az Algyői híd között harmad-, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmad-, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. A Tisza alsó szakaszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Az igazgatóság területén akadt olyan hely, ahol hétfőn a 70 millimétert is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, ezért a belvízzel elöntött területek nagysága tovább, a becslések szerint 41,900 hektárra nőtt. Csanádpalotán és Kiszomboron harmad-, Makón és Röszkén másod-, hat településen elsőfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben. A belvízi védekezésben százharminchárman vesznek részt – közölte Keller Péter.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.