Itthon hvg.hu 2010. március. 18. 07:03

"Csak a szag nem a régi"

Fájdalomtól eltorzult arcú sebesültek hevernek a folyosók félhomályában, a szobákban lázasan dolgozó orvosokat látni, mindenütt az emberi szenvedés képei fogadnak minket. A közelmúltban hivatalosan múzeummá vált Sziklakórház nyomasztó labirintusában jártunk kameránkkal.

Ezrek járták meg a Sziklakórház termeit Budapest ostroma alatt és az ’56-os forradalom idején. Halomban álltak a holttestek, az amputált végtagoknak külön szobát kellett nyitni. A kórházat 300 főre tervezték, de szemtanúk szerint 650-700 embert is bezsúfoltak a termeibe a legkeményebb napokon. A múzeum vezetői azonban nem akarják sokkolni a látogatókat, így a vérfagyasztó jelenetektől megkímélik őket. Igaz, egy-egy leszakadt végtag, égési sérült így is utunkba akad, amíg a barlangrendszerből kialakított folyosókon és szobákban járunk. Bár a kórházban minden olyan, mint a forradalom idején, egy nagy különbség mégis akad: már nem érezni azt a szagot, amely a műtőkből és a kórtermekből áradt – mondta egy idős hölgy, amikor évtizedekkel a forradalom után újra a kórházban járt.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?