2010. január. 09. 10:08 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 09. 10:03 Itthon

Több mint 30 ezer hektár van víz alatt az Alsó-Tisza vidékén

Több mint 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén, ahol három belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben – tájékoztatta Kemény László, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság ügyeletese pénteken az MTI-t.

A szakember elmondta, a belvíz borította területből 12,3 ezer hektár vetés, 5,4 hektár pedig szántó. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 18 szivattyútelepen első-, négy szivattyútelepen másodfokú a belvízvédelmi készültség, a naponta átemelt víz mennyisége pedig meghaladja az 1,1 millió köbmétert.
   
Makón és Kunszentmártonon másodfokú vízkár-elhárítási készültség van.     A hétvégére várható enyhe és csapadékos idő miatt a belvízzel elöntött területek nagysága nőni fog – tette hozzá.     A levonulóban lévő árhullám a Hármas-Körösön, Szarvasnál péntek reggel tetőzött, a másodfokú készültségi szint, 700 centiméter felett. A felső szakaszokról érkező újabb árhullámok a Hármas-Körös apadását megállítják, ezért a hétvégén ismét lassú vízszintemelkedésre lehet számítani.
   
A Hármas-Körös bal partján, a Szentes-öcsödi árvízvédelmi szakasz felső két őrjárásában másod-, alsó két őrjárásban elsőfokú árvízvédelmi készültség van - tudatta az ügyeletvezető.    

A Körösökön levonuló árhullán és a Maros áradása miatt alsó-tiszai tetőzések a jövő hét elejére várhatók Csongrádnál és Mindszentnél az elsőfokú készültségi szint, 650 centiméter fölött, Szegednél ez alatt - közölte Kemény László.     Szombat reggeltől a Tiszán Csongrád és az algyői híd, illetve a Körös- és a Maros-torkolat között elsőfokú árvízvédelmi készültség lép életbe.
 

Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?