2009. október. 07. 09:42 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. október. 07. 10:38 Itthon

Felmondta a kollektív szerződést a Malév

A Malév német vezérigazgatója minden előzmény nélkül mondta fel az öt évre kötött jogutódlási megállapodást és ennek részeként a vállalatnál hatályos kollektív szerződést - közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet.

"Miközben a LESZ hónapok óta tárgyal a cégvezetéssel az évek óta elmaradt béremelések rendezéséről, a kollektív szerződés kisebb megsértéseiről és a leépítések elkerüléséről, Martin Gauss vezérigazgató szeptember 29-én váratlanul felmondta a vállalatnál hatályos kollektív szerződést. Ez érzékeny veszteséget jelent az így is hónapról hónapra élő, felelősségteljes munkájukat világszínvonalon ellátó dolgozók számár" - olvasható a szakszervezet közleményében.

A LESZ szerint a cégcsoportnál, a megszorításoknak és a munkavállalók türelmének is köszönhetően, a közelmúltban kedvező eredmények láttak napvilágot: 2008-ban 4 milliárd forinttal csökkent a cég üzemi vesztesége, az idei második negyedévben pedig 8 százalékkal tudta növelni forgalmát a vállalat 2008-hoz képest.

"Azonban mindennek előfeltétele volt, hogy a dolgozók – bár hónapok óta akármikor jogszerűen sztrájkba léphettek volna – messzemenőkig tekintettel voltak a cég érdekeire. Szemet hunytak többek között afölött is, hogy a menedzsment létszáma, fizetése és egyéb juttatásai a válság ellenére sem csökkentek, több tízezer euróért fogadtak külföldi vezetőket, tanácsadót miközben megkezdődött a kétkezi munkások elbocsátása. Most a megmaradtak jövedelmének drasztikus csökkentésére tesznek kísérletet" - írja közleményében a LESZ.

A szakszervezet szerint Martin Gauss azért követett el nagy hibát döntésével, mert "azt az érzékeny egyensúlyt, azt a munkahelyi békét rúgta fel, ami a légitársaság talpra állításának, zavartalan működésének előfeltétele".

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?