2006. június. 22. 14:35 MTI Utolsó frissítés: 2006. június. 22. 15:17 Itthon

Bush-látogatás: díszebéd a Vadászteremben

Mintegy hatvan amerikai és hatvan magyar meghívott személyiség vett részt a George Bush amerikai elnök tiszteletére a parlament Vadásztermében rendezett csütörtöki díszebéden, amely Sólyom László, George Bush és Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőjével kezdődött.

Hatalmas, kék-fehér piros színű virágokból kötött díszkosarak mellett léptek be a külföldi díszvendégek, a pártok vezetői, miniszterek, vállalkozók, tudósok és a művészeti élet képviselői a Vadászterembe, amelyben a bejárattal szemben, a vörös bársonyfüggöny előtt megterített kerek főasztalnál foglalt helyet George Bush és Laura Bush, Sólyom László és felesége, Sólyom Erzsébet, Gyurcsány Ferenc kormányfő és felesége, Dobrev Klára, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, George Herbert Walker és felesége, Carol H. Walker, Simonyi András Magyarország amerikai nagykövete és Simonyiné Peják Náda.     

Jásdi-féle csopaki olaszrizlinggel koccintottak mindhárom pohárköszöntő után, majd helyet foglaltak a földig érő, fehér damaszttal megterített asztalnál. A székeket borító fehér selymet hatalmas, aranysárga masni fogta át. Az asztalközépen lévő virágdíszek ugyancsak az amerikai zászló színeit tükrözték.

Mindegyik asztalt magyar állami címeres herendivel terítették meg, sima nagy öblös kristálypoharak csillogtak a csillárok és a lámpák fényében, az ezüst evőeszközök mellett aranyszegélyes menükártyát talált a meghívott vendég.  

A meghívott hírességek között ott voltak a pártok vezetői, miniszterek, Demján Sándor és Zwack Péter a magyar vállalkozók képviseletében, Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Sebestyén Márta és Benkó Sándor Kossuth-díjas művészek, Andy Vajna amerikai magyar filmproducer, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Kertész Magda, Kertész Imre Nobel-díjas író felesége. A fiatal korosztályt többek között Czene Attila olimpiai aranyérmes úszó képviselte.

A menü gesztenyével és savanyú almával tálalt őzragulevessel kezdődött, majd töltött zöldségekkel körített, rozmaringos szószos báránybordával folytatódott. A Jásdi-féle pincészet fehér bora után Tiffán villányi cuvée-jével koccintottak a bárányhoz, a Gundel-palacsintához pedig egy különlegesen finom, 2oo3-as évjáratú Royal Áts aszú kínáltak.
Hirdetés