Mi legyen az iskolai büfék étlapján?
Elkészült az Oktatási Minisztérium szeptemberi rendeletét előkészítő ajánlás, amelyet az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet készített segítve a szülőket abban, hogy eldönthessék megfelel-e az iskolai büfék kínálata az egészséges táplálkozás követelményeinek.
A napokban az Egészségügyi Közlönyben megjelent ajánlás, amely az Oktatási Minisztérium szeptemberben megjelenő rendeletét egészíti majd ki, egyrészt arról tájékoztatja a szülőket, hogy milyen teendői vannak az iskolának a gyerekek egészsége érdekében, másrészt segíti a büfék üzemeltetőit abban, hogy árukínálatukat a korszerű táplálkozás követelményei szerint alakítsák ki - mondta Somhegyi Annamária, az Egészségügyi Minisztérium Népegészségügyi Főosztályának vezető főtanácsosa.
Az ajánlás szerint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, a teljes őrlésű gabonából készült pékáruk, a tej és tejes italok, a sovány húsok előtérbe helyezése, valamint a zsír, só és cukor fogyasztásának csökkentése azok a szempontok, amelyeknek érvényesülniük kell az iskolai büfék kínálatának kialakításakor.
Magyar Bálint oktatási miniszter februárban jelentette be, hogy rendeletet dolgoznak ki arra vonatkozóan, hogy az iskolai büfék és automaták milyen összetételű élelmiszereket kínálhatnak az egészséges táplálkozás elősegítése érdekében. A rendelet tervezete szerint az ellenőrzésre az önkormányzatokat, az iskola-egészségügyi szolgálatokat és az ÁNTSZ-t hatalmaznák fel.