Stigmatizál az iskolai büfék feketelistája?
Nem lehet eredményt elérni az iskolai büfékínálat szűkítésével, egyes élelmiszerek és üdítők kitiltásával - mondta Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) kommunikációs alelnöke.
A készülő rendelettervezet több ponton is aggályos - közölte az iskolai büfékínálatról szóló rendelettervezet kapcsán. Csontos kifogásolta, hogy a rendelettervezet stigmatizál, vagyis egészséges és egészségtelen termékeket sorol. Szerinte így azok a termékek piacot fognak veszteni, amelyeket "egészségtelennek" nevez a rendelet, mert így vonulnak majd be a köztudatba.
Nehezményezte azt is, hogy elmaradtak a hatásvizsgálatok. Nem derül ki, hogy a gyermekek hány százaléka vásárol az iskolai büfékben, továbbá a rendelettervezet nem vette figyelembe a kockázatelemzést, amikor egyes élelmiszerekhez határértékeket rendelt. Az ellenőrzés rendszerét szerinte nem dolgozták ki a készülő tervezetben.
Csontos párbeszédet javasol az oktatási és egészségügyi tárca, a gyártók és forgalmazók, valamint a szülői szervezetek között annak érdekében, hogy ne tiltással, hanem az egészséges életmódra neveléssel tanítsák meg a gyermekeknek a helyes és egészséges táplálkozást.
Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke szerint Magyarországon a vezető halálokokat kiváltó betegségek többsége a gyermekkori elhízásra és a túlsúlyra vezethetők vissza.
Egy felmérést ismertetve a szakember hozzátette: az iskoláskorú gyermekeknek csak 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, 31 százaléka nem sportol napi egy órát, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg ebben az életkorban.
Barna szerint minden élelmiszernek helye van az étrendben, de az ételek helyes megválasztására és a mennyiségre kell helyezni a hangsúlyt.
Június közepén Magyar Bálint oktatási miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint szeptemberben lépne életbe az iskolai büfék kínálatáról szóló új szabályozás.