2005. május. 24. 15:39
MTI
Utolsó frissítés: 2005. május. 24. 15:58
Itthon
A spagetti sem jobb a rántott húsnál
A magyar lakosság túlnyomó többsége a hazai ízeket preferálja, a megkérdezettek 67 százaléka sem otthon, 75 százaléka pedig az étteremben sem kísérletezik a nemzetközi konyha kulináris különlegességeivel.
Azok a vállalkozó szellemű magyarok, akik szívesen kipróbálják más nemzet ételkülönlegességeit, egyértelműen a magyar íz- és ízlésvilághoz legközelebb álló étkekre adták le voksukat, így az olasz konyha áll az első helyen - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet "Étkezési szokások 2005" című legfrissebb jelentéséből.
A megkérdezettek 14 százaléka választ ilyen fogást az étteremben, a válaszadók 22 százaléka pedig otthon is szívesen elkészíti a jellegzetes olasz ételeket. A magyarok körében a kínai gasztronómia lett az ezüstérmes: a megkérdezettek 13 százaléka hajlandó otthon, vagy étteremben fogyasztani a távol-keleti konyha remekeit.
A görög konyha friss zöldségeivel és húsételeivel lett a bronzérmes, ám a megkérdezettek csupán 7 százaléka készít otthon ilyen fogásokat és 8 százalékuk fogyasztja őket étteremben. A népszerűségi listán jegyzik még a mexikói, a francia és az indiai konyha finomságait is.
A magyarok négyötöde felesleges luxusnak tartja az éttermi étkezést, s mindössze 20 százaléka költené el napi rendszerességgel a vacsoráját házon kívül. A közhiedelemmel ellentétben a magyarok 83 százaléka nem kedveli a gyorséttermeket sem, viszont a megkérdezettek többsége szívesen foglalatoskodik otthon a konyhában, nem sajnálva időt és fáradságot a sütés-főzésre.
A megkérdezettek 14 százaléka választ ilyen fogást az étteremben, a válaszadók 22 százaléka pedig otthon is szívesen elkészíti a jellegzetes olasz ételeket. A magyarok körében a kínai gasztronómia lett az ezüstérmes: a megkérdezettek 13 százaléka hajlandó otthon, vagy étteremben fogyasztani a távol-keleti konyha remekeit.
A görög konyha friss zöldségeivel és húsételeivel lett a bronzérmes, ám a megkérdezettek csupán 7 százaléka készít otthon ilyen fogásokat és 8 százalékuk fogyasztja őket étteremben. A népszerűségi listán jegyzik még a mexikói, a francia és az indiai konyha finomságait is.
A magyarok négyötöde felesleges luxusnak tartja az éttermi étkezést, s mindössze 20 százaléka költené el napi rendszerességgel a vacsoráját házon kívül. A közhiedelemmel ellentétben a magyarok 83 százaléka nem kedveli a gyorséttermeket sem, viszont a megkérdezettek többsége szívesen foglalatoskodik otthon a konyhában, nem sajnálva időt és fáradságot a sütés-főzésre.