2015. november. 26. 17:10 MTI Utolsó frissítés: 2015. november. 26. 18:47 Instant tudomány

250 ezer fokos, de már hűl: megtalálták a legforróbb törpecsillagot

Azonosították a galaxisunkban valaha felfedezett legforróbb fehér törpecsillagot a Tübingeni és Potsdami Egyetemek kutatói. A 250 ezer fokos haldokló csillag a Tejút külső részén mozog és már élete hűlési szakaszában van. Törpecsillagnál eddig 200 ezer fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amelyet megállapítottak a szakemberek.

A viszonylag kis tömegű csillagok, mint a Nap, életük végén nagyon forróvá válnak. A Nap felszíni hőmérséklete 4,6 milliárd éve bekövetkezett születése óta folyamatosan hatezer fokos. Közvetlenül nukleáris energiaforrásai kimerülése előtt, ötmilliárd éven belül hőmérséklete a harmincszorosára emelkedik, eléri a 180 ezer fokot is, majd úgynevezett fehér törpecsillagként ismét lehűl.

A Hubble-űrteleszkóp felvételeinek kiértékelésekor bukkantak a szakértők az új rekordtartóra, amely a Napnál nagyjából ötször nagyobb tömegű csillag. Az égitest már a lehűlési szakaszban van, a maximális hőmérsékletének számító 400 ezer fokot vélhetően ezer évvel ezelőtt érte el. Kémiai összetétele egyelőre nem ismert.

A csillag már több mint húsz éve feltűnt a tudósoknak, mint egy különösen világos és forró forrás. A kutatók akkor úgy vélték, hogy egy fehér törpéről van szó, amely felszínén egy kísérőcsillagától elvont hidrogént fuzionál héliummá. Azt feltételezték, hogy a fehér törpe a szomszédos galaxisban, a Nagy Magellán-felhőben található. A Hubble felvételéből azonban most kiderült, hogy a Tejúthoz tartozik és másodpercenkénti 220 kilométeres sebességgel távolodik a Földtől.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?