Ha nem lisztérzékeny, mégis gluténmentes diétába kezd, csak azt érti el, hogy legalább kétszer több pénzt költ élelmiszerre, egészségesebb viszont nem lesz tőle – ezt állítja egy osztrák kutatás, amely a szupermarketek kínálatát vizsgálta meg.
Már nem csak a lisztérzékenyek szoktak gluténmentes ételeket fogyasztani, hiszen egyre nagyobb divat a gluténmentes diéta. Az egészséges táplálkozás és a fogyás ígéretével csábítják erre az életmódra a vásárlókat. Egy osztrák kutatásból viszont kiderült, hogy a test nem, csak a pénztárca lesz vékonyabb az ilyen élelmiszerektől, és egészségesebbek sem leszünk tőlük.
A vizsgálat során 12 szupermarket kínálatát vették górcső alá, 63 gluténmentes és 126 glutént tartalmazó élelmiszert vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a gluténmentes ételekben ugyanannyi szénhidrát és zsír van, mint a glutént tartalmazókban. Ráadásul két fontos tápanyagból, cinkből és káliumból kevesebb volt a gluténmentes élelmiszerekben.
A koleszterin-, fehérje- és sótartartalom alacsonyabb a gluténmentes ételekben, de az előbb felsoroltak miatt a tartalmuk összeségében egyáltalán nem teszi őket egészségesebbé a glutént tartalmazó élelmiszereknél. Drágábbá viszont igen: átlagosan kétszer annyiba kerültek a vizsgált gluténmentes ételek, mint a glutént tartalmazók, egyes esetekben két és félszer annyit is kóstáltak a "diétásnak" titulált termékek.