Instant tudomány hvg.hu 2015. június. 09. 12:01

Nem nevetnek a poénjain? Nem biztos, hogy azért, mert rosszak

Vannak emberek, akik képesek fapofát vágni egy nagyon jó vicc hallatán is, egy kutatás pedig kiderítette, hogy ennek mi az oka.

Miért tud valaki egy gyenge poénon is hahotázni, miközben mások arca sem rezzen egy-egy vicces jelenet láttán? A kérdésre a válasz lehet a humorézék megléte/hiánya is, de egy amerikai kutatás szerint nem feltétlen ez az oka. A Northwestern egyetem vizsgálatai szerint ugyanis a DNS-ünk is felelős azért, hogy mennyire szoktunk elnevetni magunkat.

A szerotonin nevű neurotranszmitter befolyásolja ezt, ahogy például az éhségérzetünket és általános hanglulatunkat is. Vannak rövid és hosszú szerotoninok, amelyekből az 5HTTLPR nevű gén két példányt másol.

Ezek különbségeit vizsgálva részleteket mutattak a kutatás alanyainak egy-egy rajzfilmből, filmből és egy videóra vett vitatkozásból. Mivel az arcizmok mozgásából erre következtetni lehet, megkülönböztették az udvarias és az őszinte mosolyokat, nevetéseket is. Azok nevettek a legtöbbet és leginkább őszintén, akiknél a szerotonin mindkét másolata rövid volt, akiknél mindkettő hosszú, azok pedig a legkevesebbet, míg akiknél vegyes volt a hosszúság, a két csoport között helyezkedtek el.

Mutattak olyan jeleneteket is a tudósok, amelyekkel a negatív eseményekre adott reakciókat is vizsgálták, és ebből kiderült: a két rövid szerotonin másolattal rendelkezők nem csak a vicces, de a szomorú szituációkra is látványosabban reagálnak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?