Instant tudomány hvg.hu 2014. december. 30. 12:01

Bebizonyították: ha lassabban étkezik, kevesebbet is fog enni

Az ünnepek után különösen vissza kell fogni magunkat, hiszen hozzászokhattunk a habzsoláshoz. Majdnem két tucat tudományos kutatás egybehangzóan állítja: ha lassabban étkezünk, kevesebbet is eszünk.

Az ínycsiklandó karácsonyi menü tálalása után hajlamosak vagyunk olyan gyorsan és sokat enni, mintha nem lenne holnap, pedig nem árt odafigyelni, főként az étkezésünk sebességére. A témában 22 tudományos összegzéséből ugyanis kiderült, hogy ha lassabban eszünk, kevesebbet is fogyasztunk, amely kulcskérdés lehet a hagyományosan januárban elkezdett diétázás során.

A kutatások egyszerű lépésekben vázolták fel a megszokottnál lassabb étkezés jótékony hatásait. Először is azt vették észre, hogy ha lassabban eszünk, kevesebbet eszünk. Ha rendszeresen így teszünk, érzékelhetően kevesbb kalóriát viszünk a szervezetünkbe. Mivel így 20 percnél is tovább tarthat az étkezés, jóval hamarabb telítve érezzük magunkat, így hozzászokhatunk, hogy nekünk kevesebb étel is elég. Ha ez az érzés általánossá válik, akkor a szakértők szerint nagyon kicsi az esélye, hogy újra gyorsan habzsolni kezdjünk. Persze a következő karácsonynál nehéz lesz megállni, de ez is csak rajtunk múlik.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.