Narancsszínű szuperbanánnal tennék egészségesebbé az afrikaiakat
Szuperbanánnal javítanának az afrikaiak egészségén. Az alfa- és béta-karotinnal gazdagított gyümölcs a várakozások szerint emelheti a szervezet A-vitamin szintjét – jelentették be hétfőn ausztrál kutatók.
Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – írja a The Daily Telegraph. A tudósok azt tervezik, hogy a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik.
Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.
A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, de bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – magyarázta James Dale, a kutatás vezetője.
Az A-vitamin hiánya miatt évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték: a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük "feljavítása".
A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei.