Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2012. március. 05. 11:55

Végre stabilabb lett a raktárpiac

A Colliers International legfrissebb ipari ingatlanokról szóló jelentéséből kiderül, hogy a budapesti ipari...

A Colliers International legfrissebb ipari ingatlanokról szóló jelentéséből kiderül, hogy a budapesti ipari ingatlanok piaca a várakozásoknak megfelelően teljesített 2011-ben, viszonylag alacsony szinten, de stabil és kiegyensúlyozott működés jellemezte. Mind a kereslet-kínálat, mind a bérleti díjak aránylag stabilak voltak az év során, az év vége felé pedig enyhe javulás volt megfigyelhető.

 „A Colliers előrejelzésének megfelelően a spekulatív fejlesztések száma jelentősen csökkent 2011-ben, míg a kereslet nagyjából megegyezett az előző évi szintekkel.” – mondta Beck Tamás, az ingatlan-tanácsadó cég ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

Tavaly a kínálat gyakorlatilag változatlan maradt, csak egy új épület került átadásra a második félévben, melyet elő-bérleti konstrukcióban építettek meg. Ezzel együtt a Budapest és környéke bérletre szánt ipari ingatlanok állománya 1 807 millió m²-t tett ki a tavalyi végén. melynek mintegy 90%-a „big box” típusú raktár.

A szakember elmondása szerint a fejlesztők továbbra is passzívan állnak a piachoz, és azon az állásponton vannak, hogy nem kezdenek bele új fejlesztésbe, ameddig jelentős üres területek állnak rendelkezésre. Ugyanakkor van elegendő szabad telek kapacitásuk, így ha van kereslet, gyorsan tudnak reagálni a piaci folyamatokra és viszonylag gyorsan fel tudnak építeni új épületeket.

 

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?