Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2012. február. 08. 07:35

Szinte már öröm négy-ötcsillagos hotelt vezetni

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben számottevő volt a...

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, míg az egy-három csillagos egységekben kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma - a Balaton, a Közép- és a Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban emelkedett - derül ki a KSH friss összegzéséből.

Tavaly a belföldi vendégek 9 és fél millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakáké 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégforgalom visszaesése - kilenc turisztikai régióból - ötöt érintett. A belföldivendég-forgalom 67 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46,5 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 63,5, a négycsillagosok 53,5 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében 1,7 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 54 százalék volt.

A KSH szerint decemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 7 százalékkal, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 19 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt év eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szállodai átlagárak 1, a bruttó revpar-mutató 5 százalékkal nőtt.

Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára decemberben 9.200 és 34.600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3.200 és 18.900 forint között alakult.

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?