Ingatlan hvg.hu 2021. június. 10. 07:59

Hiába állított mást Böröcz, mégis megveheti az önkormányzati bérlakását Bayer és Rákay

Megszerezte az önkormányzati bérlakásokat privatizáló törvénymódosítás friss változatát a Népszava, és a lap által közölt részletek rácáfolnak a fideszes Böröcz László állítására.

Egy nappal a Törvényalkotási Bizottság csütörtöki ülése előtt kiküldték a lakástörvény Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő által májusban benyújtott módosításának újabb változatát – írja a Népszava. A lap megszerezte az új változat szövegét, ebből pedig kiderül, valóban jelentősen átírták azt. Azonban kiderül az is:

Egyértelműen hamis volt Böröcz állítása, mi szerint Sem Bayer Zsolt, sem Rákay Philip nem lesz jogosult megvásárolni a lakását.

Az új változat szerint a bérlő ugyan csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én és annak időtartama eléri az öt évet. Van azonban egy csavar a lakások forgalmi értékének meghatározásánál, ami a Népszava szerint így hangzik:

A vételi jog jogosultja a forgalmi érték megállapítását a tulajdonos államtól, illetve önkormányzattól e rendelkezés hatálybalépését követő – vagy ha a vételi jog alapjául szolgáló bérleti jogviszony időtartama e rendelkezés hatálybalépésekor az öt évet még nem éri el, úgy az öt év elteltét követő – egy éven belül kérheti.

Tehát a nemrégben a Budai Várba költözött NER-közeli bérlőknek egyszerűen ki kell várniuk, amíg bérlőként elérik az 5 évet és ügyelniük kell, hogy egy éven belül benyújtsák a vételi kérelmüket. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás végeztével, illetve 2022. június végétől vehetik meg bérlőik.

Akik a törvény hatályba lépésekor három havi lakbérrel vagy más jogcímen tartoznak a bérbeadó önkormányzatnak vagy az államnak, illetve egyéb köztartozásuk van, se most, se máskor nem vehetik meg a bérlakást, ahol élnek. Az indoklás nem is titkolja, hogy szándékosan a szegényebb bérlők kárára van ez így: azt írják, ez azért került a tervezetbe, hogy „csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.

A vételárak is módosultak. Míg korábban csak 10,5 százalékra lehetett levinni a bérlakások vételárát a különféle kedvezményekkel, ez most már 10 százalék. A Népszava azt írja, az új tervezet szerint azoknak, akik már 1996 előtt is bérlők voltak, a forgalmi érték 15 százalékát kell kifizetniük a lakásért. 15–25 évi bentlakás esetén a forgalmi érték 50 százalékát, 5–15 év esetén a forgalmi érték 80 százalékát. Az indoklás szerint ezzel ismerik el a hosszú bérleti jogviszony alatt a lakásra fordított költségeket. Egyösszegű fizetés esetén további 5 százalék kedvezmény érhető el. A részletfizetés idejét viszont 25 évről 15 évre csökkentették.

A módosító javaslat külön csoportként kezeli azokat a bérlőket, akik csere útján, tulajdonjog elcserélésével szerezték meg a bérleti jogot – akár például Bayer. Nekik szintén csak a forgalmi érték felét kell megfizetni, mondván, cserekor már kifizették a forgalmi érték 50–60 százalékát.

A Böröcz által előre jelzett négyéves elidegenítési tilalom bekerült a módosított változatba.

A módosítás a lap szerint azt is megszabja, hogy az önkormányzatok mire költhetik a filléres bevételt a privatizált bérlakások után: kizárólag saját tulajdonú lakóingatlanok, illetve bérlakások felújítására, továbbá lakáscélú állami támogatáshoz pályázati önrész finanszírozására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.