Ingatlan Bank360.hu 2021. június. 10. 10:32

Fel lehet venni lakáshitelt könnyűszerkezetes házra?

A magas ingatlanárak miatt egyre többen keresnek a hagyományostól eltérő, alternatív megoldásokat a megfizethető lakhatásra. Ennek az egyik módja az Amerikai Egyesült Államokban, illetve a skandináv országokban elterjedtebb könnyűszerkezetes házak építése vagy vásárlása, melyek egyszerűbbek és költséghatékonyabbak téglából épült társaiknál. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy a hitelintézetek hogyan állnak a könnyűszerkezetes házak finanszírozásához.

Elsőként érdemes tisztázni, hogy mitől lesz egy ingatlan könnyűszerkezetes, ugyanis több olyan ingatlantípus is létezik, amire a köznyelvben ezt a kifejezést használják. A könnyűszerkezetes házak általában fa- vagy acélvázzal rendelkeznek, de manapság leginkább az előregyártott, teljes helyiségmagasságú, fa vázszerkezetű épületeket értjük alatta.

“Fontos, hogy ne keverjük össze a könnyűszerkezetes házakat a mobilházakkal vagy konténerházakkal, hiszen ezek nemcsak külsőre térnek el, de általában a céljukat tekintve sincs egyezés” – hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője. Hozzátette: egyszerűen megfogalmazva a könnyűszerkezetes házak kívülről ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos szerkezetű házak, csak gyorsabb és olcsóbb őket felépíteni, mivel a ház paneleit a helyszínen szerelik össze.

Ha viszont nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben saját forrás, akkor felmerül a kérdés, hogy a hitelintézetek hogyan viszonyulnak a könnyűszerkezetes ingatlanok finanszírozásához, illetve befogadnak-e fedezetként ilyen típusú házakat.

A Budapest Banknál azokra a könnyűszerkezetes lakóingatlanokra lehet felvenni lakáshitelt, amelyek ÉME/ETA tanúsítvánnyal vagy teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek, emellett építési hitel is igényelhető ilyen típusú ingatlanokra. Azoknak az ingatlanoknak a finanszírozásáról, amelyek nem rendelkeznek ÉME/ETA tanúsítvánnyal vagy teljesítménynyilatkozattal, egyedi döntések születnek.

A CIB Bank is azt közölte a Bank360-nal, hogy amennyiben az igénylő benyújtja a megfelelő dokumentumokat, és az ingatlan az értékbecslés alapján elfogadható fedezetként, akkor nem kizáró ok a finanszírozás során az, hogy könnyűszerkezetes az ingatlan.

A K&H Banknál könnyűszerkezetes elemekből készült lakóház abban az esetben fogadható el fedezetként, ha a mindenkori jogszabályi előírások alapján építik fel. Építés alatt álló új ingatlan finanszírozása esetén minden esetben be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, mely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

Az MKB Bank közlése szerint náluk sem kizáró ok, ha a szerződésbe bevont ingatlan könnyűszerkezetes.

Az OTP Banknál a fedezeti ingatlanokra vonatkozóan nincs szerkezeti megkötés, a könnyűszerkezetes házak mellett akár a vályogházakat is elfogadják, feltéve, hogy az érték-megállapítás alapján a bank forgalomképes ingatlanként határozza meg, és arra érvényes vagyonbiztosítás köthető.

A Takarékbanknál minden esetben az értékbecslés során dől el, hogy bevonható-e az ingatlan fedezetként a hitelszerződésbe, de alapesetben a könnyűszerkezetes házakat is elfogadják.

Csokkal is működhet, de a biztosítás drágább

A bankoktól érkező információk alapján semmi akadálya tehát annak, hogy egy könnyűszerkezetes ház megvásárlására vagy felépítésére vegyünk fel jelzáloghitelt, feltéve, hogy az ingatlan megfelel az előírásoknak és az értékbecslő is jóváhagyja a tranzakciót. Könnyűszerkezetes házra akár állami támogatás segítségével is szert tehetünk, mivel a csok esetében az ingatlanra nézve szerkezeti megkötés nincs – más kritériumoknak azonban meg kell felelni.

A könnyűszerkezetes házak sok tekintetben költséghatékonyabbak, mint a hagyományos szerkezetű házak, hiszen kevesebb alapanyagra van szükség és télen olcsóbb fűteni. A biztosításnál azonban valamivel magasabb árakkal kalkulálhatunk, minta hagyományos lakóházaknál – éves szinten akár több tízezer forinttal is megdobhatja a biztosítási díjat, ha könnyűszerkezetes a ház.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.