2014. szeptember. 15. 12:42 MTI Utolsó frissítés: 2014. szeptember. 15. 13:13 Ingatlan

Felturbózzák tavaszra a pécsi állatkertet

A tervek szerint jövő tavaszra ökoturisztikai élményparkká alakítják a pécsi állatkertet. Összesen 1,2 milliárd forintot költenek rá, teljes egészében uniós forrásból. Hétfőn tartották az alapkőletételt.

A park a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen, Pécsen eddig be nem mutatott fajokkal, oktatási centrummal várja majd a látogatókat 2015 tavaszának végétől – mondta Páva Zsolt polgármester.

A fejlesztésnél az a fő szempont, hogy a Dél-Dunántúl egyetlen, 1961-ben épített állatkertje mindenféle környezetvédelmi előírásoknak, feltételeknek a legmesszemenőbbekig képes legyen megfelelni – tette hozzá.

Az állatkertet májusban zárták be, és régóta tervezik már a korszerűsítését, mióta felmerült, hogy működése veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat.

Az új állatkertben bemutathatnak olyan népszerű állatokat, mint a barnamedve, a leopárd, a puma, a tigris, a fóka. Ettől azt remélik, hogy a látogatók száma a mostani évi körülbelül százezerről 150 ezerre nő.

Új fogadóközpontot építenek, amelyben oktatótermet, büfét alakítanak ki. Itt helyezik el az édesvízi és tengervizes akváriumokat, a terráriumot is.

A pécsi állatkertben az elmúlt években felújított kifutókon kívül szinte az összes helyszín átalakul, állatházat építenek a nagymacskáknak, de lesz vízilóház és Afrika-kifutó is. Külön területen mutatják be a Mecsek és környékének állat- és növényvilágát.

Tágas parkolót alakítanak ki a vadaspark szomszédságában, valamint a helyszín közelében kerékpározásra alkalmas erdei útvonalat építenek. Az építkezés idejére az állatokat ideiglenes kifutókban, karámokban helyezték el.

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?