Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2011. május. 23. 11:04

Bodzaszörp házilag

A bodzaszörp elkészítéséhez ezekre van szüksége:  - 30 db bodzavirág - 2 liter tiszta csapvíz - 2 kg kristálycukor -...

A bodzaszörp elkészítéséhez ezekre van szüksége: 

- 30 db bodzavirág

- 2 liter tiszta csapvíz

- 2 kg kristálycukor

- 10 dkg citrompótló 
 
  
1. lépés: szüretelés

 

A bodza gyakorlatilag bárhol megterem. Nem kell mást tenni, mint találni egy jó helyet, ahonnan bőségesen tudunk szüretelni. Egy dologra figyeljen: a közutaktól távol szedje a virágokat. Csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Legjobb, ha nem tépi, hanem ollóval vagy éles késsel szedi azokat, hogy ne hullassa el a virágport. Virággal felfelé tegye a kosárba, műanyag zacskó nem jó, mert bepállik a növény. 
   
2. lépés: áztatás

A virágokat tegye egy 2-3 literes nagy edénybe, adjon hozzá csapvizet, a citrompótló felét, és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat. Időnként óvatosan keverje át. Adhat hozzá citromkarikát (literenként 2-3 karikát), vagy teaízesítőt is.
  
3. lépés: szűrés

Másnap szűrje át a bodzaszörp levét, majd öntsön hozzá 2 kg kristálycukrot.

4. lépés: főzés

Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzze meg a levet. Fél óráig főzze, félidőben adja hozzá a citrompótló másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul. 

5. lépés: töltés

Töltse a szörpöt fél literes üvegekbe. Műanyag palack nem jó. Mielőtt töltene, mossa ki ecetes vízzel az üvegeket. Ha télire akarja eltenni, akkor használhat szalicilt, de úgy, hogy ne érintkezzen a szörppel. Ennek módja: rakjon egy kettéhajtott celofánba egy késhegynyi szalicilt. Ezt helyezze az üveg szájára, amit zárjon le. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegőből esetleg bekerülő, erjedést okozó gombákat.

6. lépés: dunsztolás

A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Vegyen egy kosarat, amit béleljen ki vastag törülközőkkel. Ezekbe bugyolálja be az újságpapírba csomagolt bodzaszörpös üvegeket. Az a legjobb, ha nagyon lassan hűlnek ki az üvegek. Szobahőmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihűlnek. A felhasználása legjobb hidegen.

 

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?