Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2011. február. 22. 07:00

Ennyit nyerhet a háztartásban. Itt a lista!

Épületeink, lakásunk ésszerű üzemeltetése, az energia tudatos és hatékony használata, valamint szokásaink, igényeink...

Épületeink, lakásunk ésszerű üzemeltetése, az energia tudatos és hatékony használata, valamint szokásaink, igényeink felülvizsgálata számos megtakarítási lehetőséget kínál. Legtöbbször elég, ha jobban odafigyelünk energiafelhasználásunkra.

Elég inkább zuhanyozni, mint kádban fürödni

Ha például havonta követjük energiaszámláinkat, akkor idejében észrevehetjük, hogy egy rosszul működő berendezés miatt megugrott a fogyasztásunk, és időben közbeléphetünk. Ez most, a téli hónapokban tízezreket hozhat a konyhára ki nem fizetett gáz vagy villanydíj formájában. Más lépésekről – az Energia Klub segítségével - itt van egy rövidebb lista, érdemes tanulmányozni.

Energia- és költségmegtakarítási lehetőségek

(megtakarítás/év, 2008 végi árak)

Lépés                                                                                         energia/év                   ezer forint/év

2 °C-kal csökkentjük lakásunk hőmérsékletét                    (3-7 GJ)                           10-25

Fürdés helyett zuhanyozunk (áram)                                      3800 kWh                          180

Fürdés helyett zuhanyozunk (víz)                                           65 000 liter                          40

Standby állapot kerülése a háztartási eszközöknél          130 kWh                                 6

Öt izzólámpát kompakt fénycsőre cserélünk                     350 kWh                              16,5

2 °C-kal, 7 fokra növeljük a hűtő hőmérsékletét                 50 kWh                                 2,5

takarékos üzemmód a mosogatógépnél                             50 kWh                                 2,5

forrás: Energia Klub

Tudatos otthon
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.