Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2010. november. 23. 06:30

Miért kell pihentetni a leandert?

Ősszel csökkentsük a locsolást, hagyjuk el a tápoldatot, vágjuk vissza a hajtásokat még akkor is, ha épp virágzik a...

Ősszel csökkentsük a locsolást, hagyjuk el a tápoldatot, vágjuk vissza a hajtásokat még akkor is, ha épp virágzik a növény, permetezzük le ismét egy rovarölő szerrel, mielőtt bevisszük a téli szálláshelyre.

Télire keressünk számára egy 8-12 fokos világos helyiséget, ahol a növény kipihenheti magát. Télen épp csak annyi vizet adjunk neki, hogy a földje ne száradjon ki, és hagyjuk vegetálni. Sokan télire beviszik a növényt lakásba, ami így még karácsonykor is virágzik. De ha azt szeretnénk, hogy nyáron a leanderünk folyamatosan virágozzon, akkor hagynunk kell télen pihenni! A „pihenés” hiányának a nyári kevés virágzás, fakózöld színű hajtások és levelek is következményei lehetnek.

Színválasztéka hatalmas: fehér, rózsaszín, piros és krém sárga színben egyaránt kapható. Egy tő leanderhez fajtától és magasságtól függően 3000-6000 forintért juthatunk hozzá, vagyis a még megfizethető kategóriába tartozik.

Magassága elérheti akár a 1,5-2 métert is, levelei lándzsás alakúak kissé molyhosak, megfelelő gondozás mellett pedig néhány év alatt méretes, látványos cserjévé fejlődik. Ültethetjük nagyobb dézsába vagy edénybe, majd nyáron kitehetjük a kertbe vagy teraszunkra is. Tengerparti és mediterrán országok közparkjaiban és utcáin sokszor, mint sövény ültetik, ezt mi is kipróbálhatjuk nyáron a saját kertünkben. Különösen látványos a leander, ha több cserépben is nevelünk belőle, és ha valódi mediterrán hangulatra vágyunk, helyezzük el terrakotta vagy agyag edénybe a növényeket!

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?