Íme egy gyönyörű gyömbéres-vaníliás keksz receptje Segal Viktor és Szemere Katalin 100 keksz, amit szeretsz című könyvéből.
Ez a látványos keksz elképesztően kakaós. Mielőtt berakjuk a sütőbe, teljesen hófehérre gurigázzuk, ám a végére gyönyörű foltos lesz. Hogy megőrizze a szép fehér színt, por- és kristálycukorba kell hempergetni, különben beolvad a cukor a tésztába. Mi rengeteg gyömbérrel szeretjük, de ha kisgyerekeknek készül, érdemesebb óvatosan bánni ezzel a gyakran használt kekszfűszerrel.

HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ
- 50 g mazsola
- 150 g kristálycukor
- 150 g finomliszt
- 60 g kakaópor
- 1 ½ tk. sütőpor
- 1 csapott tk. gyömbérpor
- 1 tk. vaníliapaszta (vagy 1 vaníliarúd kikapart bele)
- 2 csipetnyi só
- 60 g vaj
- 2 tojás
A HEMPERGETÉSHEZ
- 1 púpos ek.
- kristálycukor,
- 4-5 púpos ek. porcukor
ELKÉSZÍTÉS

1. A mazsolát késes robotgépben a cukorral együtt 2-3 perc alatt összekeverjük. Nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a gyömbérport, a vaníliapasztát és a sót.
2. Belemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, végül pedig a két tojást, és az egészet összegyúrjuk.
3. Fagyis kanállal porciózzuk, majd kb. 35 grammos golyókat gyúrunk, és fél órára hűtőbe rakjuk.
4. 15 perccel a sütés előtt előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
5. A gombócokat először kristálycukorban forgatjuk meg, majd a porcukorban. Ezután a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük, jó távol egymástól, majd 12 perc alatt megsütjük. A sütőben a tészta felveszi a kekszformát, és szépen megrepedezik. Félidőben megfordítjuk a tepsiket.
6. Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5–10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
TIPP
A mazsola ne riasszon el senkit, mert nem érződik az íze. Akit kiráz a hideg a mazsola gondolatától, pótolja más édes aszalvánnyal.
A fenti cikk Segal Viktor és Szemere Katalin 100 keksz, amit szeretsz című könyvének részlete. A kiadványt itt vásárolhatja meg kedvezménnyel.
