Mi ez a növény? Hol terem és hogyan szüretelik? Mikor, mire kezdték használni, és mire jó? - többek között ez is kiderül A fűszer nagykönyve című kiadványból. Részlet.
A szegfűszeg - tudományos nevén a Syzygium aromaticum - trópusi örökzöld fán nő, amely a vulkanikus, agyagos talajt kedveli. Az ötödik évtől virágzik, és akár 100 évig termékeny marad.
Története
Az Indonéziában fekvő Maluku-szigetek valaha Fűszer-szigetekként voltak ismertek az itt őshonos három fűszer – szegfűszeg, szerecsendió és szerecsendió-virág – miatt, amelyek majdnem két évezreden át kizárólag itt teremtek.
A kínai Han-dinasztia idején (Kr. e. 206–Kr. u. 220) a császárt megszólító udvaroncok szegfűszeggel édesítették a leheletüket, a rómaiak pedig, akiktől a fűszer neve származik (a clavus szó jelentése: „szög”), füstölőként és parfümként alkalmazták.
A szegfűszeget a középkorban kezdték el fűszerként használni. Eleinte a Velencei Köztársaságnak volt monopóliuma a jövedelmező kereskedelem felett, amiért a portugálok, hollandok, spanyolok és angolok is több háborút indítottak. Végül a hollandok nyertek.
A 18. században a francia Pierre Poivrenak sikerült pár szegfűszegpalántát csempésznie Mauritius szigetére.
Termőterülete
A világ legnagyobb szegfűszegtermelője ma Indonézia, bár a termés nagy részét a helyi kretek cigaretta gyártásához használják fel. Jelentős termelő még Madagaszkár és Tanzánia, és kisebb mennyiségben India, Srí Lanka és Pakisztán is.
A betakarítás módja és egyéb felhasználásai
A bimbókat évente kétszer szedik le kézzel, amikor rózsaszínűvé válnak, és még éppen nem nyíltak ki. A bimbókat a napon szárítják, amíg sötétbarnává válnak és megkeményednek.
Szegfűszeget használnak többek között az indonéz kretek cigaretta ízesítésére; egyes fogászati termékekben; valamint hányinger, gyomorrontás és gyulladások kezelésére.
Szegfűszeg az ételekben
Paradicsom és vörös káposzta | Tegyünk egy csipetnyit a paradicsomszószba vagy a párolt káposztához.
Őszibarack | A gyümölcs eugenolt tartalmaz, így természetesen illik hozzá a szegfűszeg. Tartósítsuk cukorszirupban fahéjjal, friss gyömbérrel és (barackonként 2-3) egész szegfűszeggel.
Marha és sertés | Ízesítsük a marharagut, a párolt sertéshúst vagy a klasszikus francia pot-au-feu fogást pár egész szegfűszeggel, vagy tegyük a keralai marhás curry maszalába.
Tej | Tegyünk egy-két szegfűszeget forralás előtt a tejbe besamelmártás, indiai kheer vagy payasam puding készítésekor.
Forró italok | Kalóriamentesen édesíthetjük a teát vagy kávét egy egész szegfűszeggel. A forralt bor vagy cider nélkülözhetetlen fűszere is.
Ízek kiemelése
A szegfűszeg fő ízanyagai, az eugenol és a kariofillén, olajbázisúak. Nagyon gyorsan elpárolognak, és vízben alig oldódnak.
- Használjuk egészben vagy őröljük meg közvetlenül főzés előtt.
- Tegyük az ételbe az elején, hogy az íznek elég ideje legyen kioldódni a fás szövetekből.
- Egy kevés olajra/zsírra és/vagy alkoholra szükség van az ízanyagok kioldódásához.
A fenti cikk A fűszer nagykönyve című kiadvány szerkesztett részlete.
Egy falat könyv címmel elindult a HVG Könyvek podcastja, gasztronómiáról, ételekről, italokról, séfekről és receptekről. Az első adásban A fűszer nagykönyvéről hallhatnak beszélgetést. Vendégek: Galácz Márta, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Horváth Gábor, aki korábban a Gault Millau Év Étterme-díjas, Gusteau étterem konyhafőnöke volt, jelenleg pedig A Séf és a Kertész élménykertészet és kertétterem séfjeként alkot.
Ha érdekelnek fűszerek a kreatív főzés világában, kövesd Anger Zsoltot a Kotányi Fűszersó epizódjaiban, iratkozz fel a PhotoKitchen YouTube csatornájára!