Alig kell változtatnunk a bevásárlási, főzési és táplálkozási szokásainkon, hogy átalakítsuk az étrendünket. Kezdjük az alábbi hat lépéssel, így rövid időn belül tisztábban táplálkozunk és egészségesebbnek érezzük majd magunkat.
1. TERVEZZÜNK
Ne sajnáljuk az időt, és egy hétre előre tervezzük meg, mit fogunk enni. Egy hosszú, fárasztó nap után könnyebb lesz eldönteni, mit készítsünk el, és így jóval kevesebbszer választunk készételeket.
2. OLVASSUK EL A CÍMKÉT
Ha előre csomagolt vagy konzervételeket veszünk, fussuk végig az összetevők listáját. Ha semmi sincs feltüntetve, vagy a lista háromnál több összetevőt tartalmaz, tegyük vissza a polcra.
3. FAGYASSZUK LE AZ ÉTELEKET
A saját készítésű paradicsomszószt vagy zöldséglevest le is fagyaszthatjuk. Készítsünk dupla mennyiséget, és a felét tegyük el későbbre.
4. ÉTKEZZÜNK SZEZONÁLISAN
Azokat az ételeket, amelyek több ezer kilométert utaznak, mire hozzánk érnek, többnyire nem az ízük, hanem az eltarthatóságuk alapján válogatják, ezért már leszedésük pillanatában veszítenek a tápértékükből. A szezonális ételek általában jobb ízűek, és vélhetőleg kevesebbet utaztak, mire elénk kerülnek.
5. VEGYÜNK HELYI TERMÉKET
A környék legjobb élelmiszereit a helyi piacon vagy zöldségesnél kapjuk. Online is vásárolhatunk, így kevésbé csábítanak el az egészségtelen ételek. A boltok polcairól ne az első terméket emeljük le – a kevésbé feldolgozott, természetesebb ételek a félreeső polcokon találhatók.
6. ÉTKEZZÜNK 80%-BAN TISZTÁN
Nehéz kizárólag tisztán étkezni, de - amikor csak lehet - törekedjünk a tiszta táplálkozásra, hogy lemondások nélkül megadjuk a szervezetünknek mindazt, amire szüksége van.
A tiszta táplálkozás nem más, mint feldolgozatlan vagy alig feldolgozott ételek fogyasztása. Nem kell feltétlenül nyers ételeket ennünk vagy egyes ételcsoportokat elhagynunk – csak fogyasszunk minél többet a rendelkezésünkre álló szuperételekből.
Ha belekezdünk, látni fogjuk, hogy a tiszta táplálkozás nem szükségszerűen időigényes, drága, bonyolult vagy elérhetetlen, és nem kell elhagynunk a megszokott fogásainkat.
A fenti cikk Fione Hunter és Caroline Bretherton Szuperételek című könyvének szerkesztett változata.
Valóban az áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidánst? Tényleg több C-vitamint tartalmaz a fodros kel, mint a narancs? Vajon csak legenda a gojibogyó jótékony hatása? A Szuperételek című könyvben nemcsak a szuperételek egészségünkre gyakorolt hatásaival ismerkedhetünk meg, hanem 250 tipp és recept segíti az olvasót abban, hogy a bemutatott szuperételeket könnyedén beilleszthesse a mindennapjaiba.