2006. szeptember. 13. 00:00 Utolsó frissítés: 2006. szeptember. 13. 17:29 Hét nap

UKRÁN ÁLTOKAJI

Ukrajnából palackozott, tokaji néven forgalomba hozott hárslevelű és muskotályborok kerültek a múlt héten az Index...

Ukrajnából palackozott, tokaji néven forgalomba hozott hárslevelű és muskotályborok kerültek a múlt héten az Index internetes hírportál szerkesztőségébe. A borokat a tokaji borkülönlegességek - így a szamorodni, az aszú, az eszencia, a másolás és a fordítás - számára levédett palackokba töltötték. Az italok analitikai vizsgálatának eredménye lapzártánkkor még nem született meg, de szakértők szerint egyértelműen hamisítványokról van szó, amelyek piaczavaró mértékben lepték el a magyar tokaji hagyományos keleti piacait. Gráf József agrárminiszter ígéretet tett, hogy ukrán kollégájának felveti a hamis borok problémáját. Magyarország korábban Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztráliával is megállapodott a náluk különböző helyesírással tokajiként forgalmazott borok átnevezéséről. Szlovákiával szintén elvi egyezség született arról, hogy a történelmi tokaji borvidék szlovákiai területein milyen feltételekkel lehetne tokajit készíteni, de ez még nem lépett életbe.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?