EGYEZSÉG A TOKAJIRÓL ÉS A PÁLINKÁRÓL
A magyar és a szlovák agrártárca szakértőinek megállapodása alapján hamarosan egységes szőlő- és bortermelő területté...
A magyar és a szlovák agrártárca szakértőinek megállapodása alapján hamarosan egységes szőlő- és bortermelő területté válik a tokaji borvidék. A szlovák termelők - a helyi bortörvényben korábban megjelölt 906 hektár helyett - 565,2 hektáron termeszthetnek majd tokaji szőlőt, és a magyar szabályozást kell alkalmazniuk az egységes minőség-, eredet- és piacvédelem megteremtéséért. A szamorodni, az aszú, az eszencia, a máslás és a fordítás definícióit a magyar bortörvény alapján másfél tucat pontban rögzítették, s ezeket augusztus elsejéig kell átvezetni a szlovák jogszabályba. A megállapodást hamarosan kormányközi szerződésben szentesítik. Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a HVG-nek elmondta: körvonalazódni látszik a megegyezés a pálinka névhasználatának ügyében is a 25 tagúra bővült EU és Románia között. Románia jelezte: elfogadja az uniós álláspontot, miszerint a (magyar írásmód szerinti) pálinkát csak Magyarországon készíthetik, Romániában pedig - eltérően az eddigiektől - kizárólag a román írásmód szerinti, a helyi előírásoknak megfelelő palincát.