Gazdaság hvg.hu 2024. július. 05. 08:31

Zuhan az akkugyártás (is), egyre jobban dadog a magyar ipar

Nem csak a tavaly májusihoz képest, de még a pocsék idén áprilishoz képest is tovább csökkent az ipari termelés. Visszaesett a jármű- és akkugyártás is.

2024 májusában az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a KSH a szektor előzetes adatait. Eszerint folytatódott az ipari termelés lényegében 2022 vége óta tartó csökkenése.

Ráadásul az ipari termelés nem csak az egy évvel korábbinál volt kisebb, a visszaesés folyamatos. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónap áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött – írja a KSH.

A statisztikai hivatal részletes jelentéséből fog csak kiderülni, melyik ágazat és alágazat mennyivel járult hozzá a visszaeséshez. Egyelőre ennyit tettek közzé, hogy a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nőtt.

Most látszik csak igazán, mennyire megrángathatja a gazdaságot a kormány akkugyáras rögeszméje

Baljós jövőképet vázol a dél-koreai SK Innovation iváncsai akkugyárában történt tömeges leépítés. Az alacsony európai kereslet miatt nincsenek megrendelések, az Orbán-kormány mégis erre tette fel a magyar gazdaság jövőjét.

Nem meglepő, hogy az ipar gyengélkedése mögött elsősorban az akku- és járműgyártás visszaesése sejlik fel, hónapok óta ez a helyzet. Az akkugyártás terén a visszaesés különösen súlyos, áprilisban az akkugyártás éves alapon 23 százalékkal zuhant – úgy, hogy idén áprilisban több munkanap volt, mint tavaly áprilisban.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.