Gazdaság hvg.hu 2024. március. 08. 21:58

Élelmiszerre is alig telik minden harmadik nyugdíjasnak

Több mint 900 ezer nyugdíjas tengődött a létminimum alatt tavaly.

Minden harmadik, azaz több mint 700 ezer nyugdíjas a létminimum alá szorult a 13. havi ellátás és a nyugdíjkorrekció ellenére is – derült ki az RTL Híradó műsorából. A Bankmonitor friss kutatásában kiszámolták, fejenként 160 ezer forintnál is több kellett a havi megélhetéshez 2023-ban, ennél 900 ezer nyugdíjasnak volt kevesebb az alapnyugdíja.

Az átlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felének felel meg. Nő a különbség, mert a nyugdíjakat csak az inflációhoz igazítja a kormány.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsánál lesújtó adatokról beszélnek, azt mondják, már idősek százezrei tengődnek az országban, a nyugdíjak az egyszeri juttatások ellenére messze nem tartanak lépést az árakkal.

Az RTL megkeresésére a Pénzügyminisztérium azt írta: „A kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést, és garantálja a teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj kifizetését.”

* * * Hogyan egészíthető ki az állami nyugdíj?

A majdani állami nyugdíj szinte biztosan nem lesz elég az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartására. Egy megtakarítás azonban megfelelő jövedelemkiegészítést biztosíthat. Ráadásul nyugdíj-előtakarékosság választásával 20% állami támogatás is elérhető. A Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátora megmutatja, hogy egy adott összegű havi megtakarítás mekkora nyugdíjkiegészítést jelenthet majd.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.