Gazdaság hvg.hu 2024. január. 04. 14:15

Csaba László: Már az is szép teljesítmény lenne, ha elérnénk idén a 2,5 százalékos növekedést

A közgazdász fele akkora gazdasági növekedésre számít, mint a kormány, az infláció pedig nagyobb lesz a vártnál, és szerinte stagflációra is számíthatunk.

Jóval szerényebb gazdasági növekedésre lát esélyt Csaba László közgazdász ahhoz képest, amiről a kormány álmodozik. Az akadémikus az InfoRádió Aréna című műsorában kommentálta a hazai gazdasági folyamatokat.

Főbb megállapításai:

  • Nem technikai, hanem valóságos recesszióba került a magyar gazdaság: visszaesett a kereslet.
  • Hiába büszkélkedik a kormány az október óta egy számjegyű inflációval, ezek az adatok csak az előző év azonos hónapjára vonatkoznak, az éves infláció messze nem egy számjegyű, hanem 17-17,5 százalékos lesz majd.
  • A kormányzat által várt 4-5 százalékos gazdasági növekedés nem fog összejönni, "A keleti piacokra, ahová be akartunk törni, a kísérlet nem volt sikeres, a belső piac élénkítési lehetőségei pedig korlátozottak". A szakember szerint már 2,5 százalékos növekedés is szép teljesítmény lenne, és egyetért azokkal, akik több éve stagflációra számítanak, de “egyelőre nem vagyunk benne ebben”.
  • Infláció is magasabb lesz szerinte az MNB által vártnál: 6-7 helyett inkább 8-9 százalék.
  • A kormányzat nem költheti el a meg nem termelt jövedelmet következmények nélkül.

Varga Mihály: A beszakadt fogyasztás a lakosság alkalmazkodóképességét jelzi

Tavaly a költségvetés alaposan elvétette a kitűzött hiánycélt, 4600 milliárd forint lett a pénzforgalmi hiány, de a pénzügyminiszter szerint jó, hogy a hiány csökkent 2022-höz képest. Bár még az idei gazdasági-költségvetési folyamatokat sem látják, idén is tavasszal állítják össze a jövő évi büdzsét.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.