Gazdaság MTI 2023. június. 28. 16:06

Pontosan rá kell majd írni a méz csomagolására, hogy melyik országokból származik

Uniós szinten szigorodhat a mézkeverékek származásának jelölése, úgy néz ki, elfogadnak egy magyar javaslatot. Azt még nem sikerült elérni, hogy a származási országok felsorolása mellett azok arányát is fel kelljen tüntetni százalékos formában.

Az Európai Bizottság nemrég benyújtotta arra vonatkozó javaslatát, hogy a mézkeverékek származásának jelölése során pontosabb információt kelljen biztosítani a fogyasztók számára – közölte az Agrárminisztérium.

A mézről szóló uniós irányelv értelmében a mézkeverékeken jelenleg elegendő feltüntetni azt, hogy uniós és/vagy harmadik országi eredetű mézek alkotják a terméket. Magyarország több másik tagállammal együtt kérte ennek a szigorítását, mert szerintük az ilyen felületes információ megtévesztő lehet a főként európai, illetve magyar mézet tartalmazó keveréket kereső fogyasztók számára.

Az Európai Bizottság javaslata, amely a mezőgazdasági termékek forgalmazási előírásainak módosítására vonatkozik, tartalmazza a mézről szóló irányelv módosítását is.

Ennek értelmében a keverékalkotó mézek származási országait a kis kiszerelések kivételével minden esetben fel kellene sorolni.

A javaslatot most a tagállami kormányok szakértői, valamint az Európai Parlament képviselői vitatják meg. Magyarország később azt is szeretné elérni, hogy a származási országok felsorolása mellett azok arányát is fel kelljen tüntetni százalékos formában, hogy a fogyasztók teljes képet kapjanak a mézkeverékek származásáról.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.