Gazdaság hvg.hu 2021. október. 26. 18:21

Tovább drágul a kenyér, 400 forint fölé kúszik az átlagár

Az étolajért és a margarinért is többet kell fizetni, és tovább emelkedhet a búza ára is.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi fogyasztói átlagár-táblázata szerint a fehér kenyér kilogrammja januárban átlagosan 374 forint volt, szeptemberben viszont már 399 forintba került a boltokban, és vélhetően már túl vagyunk ezen is, hiszen a legutóbbi lisztáremelés hatása októberben jelenhetett meg a pékek áraiban is – írja a Portfolio.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az Indexnek azt mondta, hogy

várhatóan nem áll meg itt a drágulás, mivel az előrejelzések további búzaáremelést prognosztizálnak.

A Portfolio emlékeztet, hogy a KSH szerint a sütőipari alapanyagok önmagukban is jelentősen drágultak: szeptemberben az előző év azonos időszakához képest például az étolaj ára 32,6, míg a  margariné 15,4 százalékkal emelkedett.

A forint hétfőn ismét mélypont közelébe esett, 367 forint körül is volt az euró árfolyama. Az elmúlt időszakban az élesztő, a só, a cukor mellett az olyan töltelékek mint a dió vagy a mák, illetve a szintén jórészt importált adalékanyagok ára is növekedett.

A lap szerint a malomipar már jövő januárban újabb jelentős áremelésre kényszerülhet, a sütőipar pedig próbálja áthárítani az emelkedő alapanyagköltségek, az ötszáz forint feletti benzinár, és a növekvő logisztikai költségek, valamint a munkabérek emelkedésének hatásait.

Septe József szerint az önköltség harmadát kitevő liszt beszerzési árában jelenleg akár tíz-tizenkét forintos kilogrammonkénti különbség is előfordulhat attól függően, hogy mekkora az adott sütőipari vállalkozás.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?