A pékszövetség elnöke szerint átlagban napi három forinttal költünk majd többet, mire a boltok polcait is eléri a kenyér drágulása.
Az étkezési gabona és a nyersanyagok drágulása, valamint a bérköltségek növekedése miatt emelkedhet a kenyér és péktermékek ára a közeljövőben – nyilatkozta a Magyar Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak.
A tavaly ilyenkori, aratásközeli árakhoz képest durván 30 százalékkal ment fel a búza ára
– közölte Septe József.
Az energiaárak az elmondása szerint 30-40 százalékkal emelkedtek, a gázolaj pedig 80 forinttal drágult, ami a szállítási költséget dobja meg. Emellett a munkabérköltségek is nőttek.
Septe azt is hozzátette, hogy a magyarok átlagosan 30-39 kilogramm kenyeret fogyasztanak el évente, és egy nap egy emberre 10-12 dekagramm kenyeret szoktak számolni. Így a becslése szerint naponta 3 forint lesz a drágulás mértéke egy átlagember számára.
A kenyér árát azonban több tényező határozza meg. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben:
Jó a búzatermés, mégis drágul a kenyér, mi történt?
A növekvő alapanyagárak és munkaerőhiány sújtja a sütőipart, a másik oldalon viszont a minőségi termékekre nyitott fogyasztók jelenthetnek kiutat az ágazat számára. A kézművesek és a multik kereszttüzében a közepes méretű vállalkozások kritikus helyzetbe kerültek, és azoknak a fogyasztóknak is egyre inkább a zsebükbe kell nyúlniuk a pékáruért, akik nem lelkesednek a minőségi termékek iránt.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.