Gazdaság Lengyel Miklós 2021. április. 13. 15:42

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő

Egyre többet érnek a világ legnagyobb fociklubjai, két év alatt átlagosan 30 százalékkal nőtt az értékük. Először végzett az első helyen a Barcelona, amely letaszította trónjáról a Real Madridot – írja a Forbes.

4,76 milliárd dollárt ér a legértékesebb Barcelona és 4,75 milliárdot a Real Madrid, vagyis a különbség minimális. Az elmúlt 16 évben két futballcsapat monopolizálta az arany- és az ezüstérmet, de nem ez a két gárda. A Manchester United 11-szer volt az év legértékesebb csapata, a Real Madrid pedig ötször.

A Barcelona először jutott fel a csúcsra méghozzá olyankor, amikor a koronavírus-járvány okozta veszteségek mellett súlyos belső ellentétek is kialakultak a katalán klubnál. Lionel Messi, a csapat argentin szupersztárja a hírek szerint távozni akart a Barcelonától, majd a belső harcok eredményeképp végül Messi maradt, és a Barcelona elnöke pedig távozott.

Miért nőtt mégis ilyen körülmények között a nagy klubok értéke?

Azért, mert a befektetők azt látják, hogy rengeteg még a kihasználatlan pénzszerzési lehetőség főként amiatt, hogy a szurkológárda már teljesen globális lett – állapítja meg a Forbes.

Mindez a számok nyelvén: a top 20 csapat átlagos üzleti forgalma 441 millió dollár volt a 2019-20-as üzleti évben, ami 9,6 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. A csökkenésnek pedig még nincs vége, hiszen a jelenlegi szezon mérkőzéseit sem nagyon követheti közönség a stadionokban a koronavírus-járvány miatt.

A befektetők ennek ellenére hajlandók nagy pénzeket beruházni az elit futballklubokba éppúgy, mint az NBA-ben és az NFL-ben az USA-ban. A Red Birds Capital befektetői (köztük LeBron James, az NBA koronázatlan királya) például hajlandók voltak 4 milliárd dollárt áldozni azért, hogy kisebbségi részvényesek legyenek a Fenway Sports Clubban, amelynek tulajdonában van a többi között a Liverpool futballcsapata is.

A Liverpool az ötödik a Forbes listáján 4,1 milliárd dollárral. Ezzel a 12-ik legértékesebb sportegyesület a világon. A lap magyarázata szerint a magas érték egyik oka, hogy 84 millióan követik őket a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon.

Márpedig a sok követő aranyat ér. A Manchester Unitednek például több mint 140 millió követője van a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon. És ők voltak azok, akik üzleti érdek miatt lemondtak egy szponzorszerződést a Chevrolet-vel, és helyette egy német szoftvercéggel kötöttek megállapodást. 64,9 millió dollár üti a futballklub markát a jövő évtől kezdve ötéves periódusban. Ez ugyan kisebb összeg mint a Chevrolet-szerződés volt, de kevésbé exkluzív: a Manchester United ezek után tárgyalhat más autógyárral a reklámszerződésekről. Így aztán végül a klub nagyon is jól járhat.

Az internetes kereskedésben is nagy fantáziát látnak a befektetők. A Paris Saint-Germain például szerződést kötött a Fanatics nevű céggel, mely abból él, hogy pénzre váltja a sportolók népszerűségét. A tízéves szerződés szerint a klub 60 millió dollárral gazdagodhat évente.

A globális kereskedés terén a Real Madrid továbbra is verhetetlen: 424 millió dollár volt a bevétele az elmúlt szezonban. Ez 55 százalékos növekedés az öt évvel ezelőtti eredményhez képest.

A Barcelonának "csak" 377 millió dollár volt a kereskedelmi bevétele, de összesítésben mégiscsak megelőzte az ősi riválist. Hogyan? A Barcelona 275 millió dollárt kapott a rádió- és tévéközvetítésekért, messze megelőzve a Real Madridot – írja a Forbes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()