Gazdaság hvg.hu 2021. március. 24. 08:05

A kormány több uniós pénzt irányít a gazdagabb, fideszes városokhoz, mint a szegényebb, ellenzéki vezetésűekhez

A G7 számításai szerint egy fideszes vezetésű megyeszékhely lakosonként 45 ezer forint támogatáshoz jutott a 2019-es választás óta, míg egy ellenzéki 20 ezer forinthoz.

A 2019-es önkormányzati választás után a gazdagabb és kormánypárti vezetésű városok látványosan több uniós pénzhez jutottak – írja legfrissebb elemzésében a G7. Ami a konkrét számokat illeti: a lap arra jutott, hogy a 2019-es választás óta

egy fideszes vezetésű megyeszékhely egy főre vetítve 45 ezer forint támogatáshoz jutott, míg egy ellenzék által irányított 20 ezer forinthoz.

Beszédes az is, hogy a legszegényebb, továbbra is ellenzéki vezetésű Salgótarján a választások után mindössze 20 millió forintot kapott. Ezzel szemben a leggazdagabb megyeszékhelyre, a fideszes irányítású Székesfehérvárra több mint 12 milliárd forint támogatás került.

A turisztikai támogatásoknál is hasonló aránytalanság figyelhető meg a G7 szerint: a kormánypárt által irányított önkormányzatok több mint 32 milliárd forint turisztikai támogatást kaptak, az ellenzékiek mindössze 68 milliót.

A nem megyeszékhely megyei jogú városoknál sem más a helyzet: a mintegy 45 ezer lakosú Hódmezővásárhely, melyet az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter vezet 2018 óta, úgy kapott 250 millió forint uniós támogatást, hogy az egy főre jutó jövedelmet nézve még Salgótarjánnál is szegényebb. Ezzel szemben a hasonló népességű, de fideszes irányítású Nagykanizsa több mint 1,5 milliárd forintnak örülhetett, vagyis több mint hatszor annyinak, mint amennyit Hódmezővásárhely kapott.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.