Gazdaság Lengyel Miklós 2021. március. 01. 15:10

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

Korrupciós alkut kötött egy bíróval Franciaország exelnöke, akit emiatt most a bíróság hároméves börtönbüntetésre ítélt, melyből egyet le is kellene ülnie. Nicolas Sarkozy természetesen fellebbez.

Visszaélt hatáskörével az exállamfő akkor, amikor megkért egy befolyásos bírót, hogy szerezzen meg számára fontos zárolt dokumentumokat, és cserébe azt ígérte: elintéz neki egy bírói posztot Monacóban – idézi fel a Le Monde. Az ügy 2014-es, és egy még korábbi kínos esethez kötődik. Franciaország leggazdagabb asszonyához, Liliane Bettencourt-hoz, aki jelentős összegekkel támogatta a jobboldali pártokat Franciaországban. Bettencourt, aki a L'Oréal legnagyobb tulajdonosa volt, hosszú életének utolsó éveiben már nem volt szellemi képességeinek teljesen a birtokában, és ezzel sokan visszaéltek – állította lánya, akit aggasztott az örökség elherdálása.

A bírósági eljárás akkor megszűnt Nicolas Sarkozy ellen, de sok fontos dokumentumot lefoglaltak, és ezeket szerette volna visszakapni a magyar származású politikus, aki nem akart kivonulni a közéletből azt követően sem, hogy ki kellett költözködnie az Élysée-palotából. Sarkozy ezért megállapodott Gilbert Azibert-rel, hogy ha visszaszerzi neki a dokumentumokat, melyeket ellenfelei és vetélytársai felhasználhattak volna ellene, akkor bírói karriert csinálhat a nagyhercegségben. Csakhogy az akció nem sikerült, és így a bíró sem kapta meg a vágyva vágyott posztot álmai színterén. Erre a körülményre alapozták Sarkozy ügyvédei a védelmet. A bírósági azonban az ügyésznek adott igazat, aki szerint a hatalommal való visszaélés és a korrupció akkor is megtörtént, ha végül is az alku eredménytelen maradt.

Az ügyészség négyéves börtönbüntetést kért, ebből kettőt felfüggesztve. A bíróság végül hároméves börtönre ítélte Nicolas Sarkozyt, akinek a politikusi pályafutása ezzel nem várt fordulatot vehet.

Nem politikai bosszúról van szó

– hangsúlyozta a bíróság elnöke, aki szerint tárgyilagosan ítéltek a volt államfő ügyében éppúgy, mint a perben érintett bírák esetében.

Csakhogy az ítélet súlyos csapás Sarkozy politikai perspektíváira. A 66 éves politikus már így is veteránnak számít az alig több mint negyvenéves Emmanuel Macron elnökhöz képest.

A nagy visszatérést egy börtönbüntetés igen valószínűtlenné tenné, még akkor is, ha csak néhány hónapot kellene lehúznia egy VIP cellában Nicolas Sarkozynek. Nem véletlen, hogy ügyvédei az ítélet után rögtön közölték: fellebbeznek, nehogy börtönbe kelljen mennie Franciaország egykori köztársasági elnökének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.