Gazdaság hvg.hu 2021. január. 16. 10:21

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

A román kormány a betegekhez legközelebb álló orvosokra számít az oltásról való tájékoztatásban, ezért pénzzel is ösztönzi őket.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Elfogadta pénteken a román aprlament az oltási kampány költségeiről szóló sürgősségi kormányrendeletet – írja a Transindex.ro. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter tájékoztatását idézik, aki elmondta:

A háziorvosok minimum 30 lejt kapnak majd minden páciensük után, akit felírnak a Covid-19 ellen beoltandók várólistájára, majd utólag is figyelik a beoltott állapotát.

A nagyjából 2200 forintnyi összeg összeg 50 lejre (3700 forint) nőhet, ha az illető családorvos oltásra alkalmas pácienseinek több mint fele jelentkezik oltásra, és 60 lejre (4400 forint), ha ez az arány a 60 százalékot is meghaladja.

Az egészségügyi miniszter szerint azért van szükség arra, hogy pénzzel ösztönözzék a háziorvosokat, mert úgy tervezik, hogy az ő segítségükkel tájékoztatják a lakosságot az oltásról. A miniszter szerint ideális esetben az emberek a hozzájuk legközelebb álló orvostól, a családorvostól informálódnak az oltással kapcsolatban, és nem a politikusoktól a tévében.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.